Biz Kimiz?

  • Biz Kimiz?

Derneğimiz bir Sivil Toplum Örgütü olarak 14 Temmuz 1992 tarihinde halktan gönüllü kurucular tarafından Barınacak Yeri Olmayan Çocuk Ve Gençleri Koruma Ve Geliştirme Derneği adı altında kuruldu. 1 yıl sonra Sokak Çocukları Derneği, 5 yıl sonra da Sokak Çocukları Gönüllüleri Derneği adını alıp, 1999 yılında adını değiştirerek Umut Çocukları Derneği olarak faaliyetine devam etmektedir.

Neler Yaparız?

Dar gelirli aile ortamından yaşayan, olumsuz koşullar nedeniyle sokakta çalıştırılan, eğitime ara vermiş ya da kısmı olarak devam eden çocuklara ve ailelerine ulaşarak koşullarını iyileştirmek; sağlık, gıda, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak, okula ya da okul çağını geçmiş ise meslek atölyelerine yönlendirmek, sokak ve madde ile tanışmaması için, önleyici çalışmalar yapmaktır. Aileleri madde ve sokak konusunda bilgilendirici çalışmalar yaparak, suç madde gibi olumsuz olgularla karşılaşmadan çocuğu ve aileyi bilinçlendirmek, şartlarını iyileştirmek için özel ve tüzel kuruluşlarla iş birliği oluşturarak, önleyici ve kurutucu çalışmaları hayata geçirmektir. Çocuğa ve aileye maddi ve manevi yardımda bulunmak, böylesi çocuk ve gençlerin aileleriyle iletişime geçip sorunlarının birlikte aşılmasını sağlayarak onları ailelerine ve topluma kazandırmaktır.

Aile ortamından uzaklaşmak zorunda kalmış, parçalanmış ailelerin ve devlet himayesinden ayrılmış  sokaklarda yaşayan, maddi manevi yardıma muhtaç olup kötü koşullarda çalıştırılan, evinden ayrılmış, madde  bağımlısı olan çocuk ve gençleri bu olumsuz davranış ve alışkanlıklardan arındırıp topluma ve ailelerine kazandırma; bu amaçla özel ve tüzel kuruluşlarla işbirliği yapmak; özellikle madde bağımlısı olanları sağlıklarına kavuşturmak amacıyla merkezlerle irtibat kurmak, arınma çalışmalarını takip etmek, sokağa terk edilen ve sokakta yaşayan çocuk ve gençlerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, iş ve meslek edinme konusunda olanaklar yaratmak;  meslek kurslarına yönlendirip, meslek sahibi olmaları için çaba harcamak.

Ayrıca derneğin amacı doğrultusunda kurulmuş veya kurulacak vakıflara maddi, manevi dayanışma içine girmek; İl Özel İdaresi, İl Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, gibi kurumlarla iş birliği yapmak. Yine aynı amaçla faaliyet gösteren yabancı (yurt içi ve yurt dışındaki) dernek ve vakıflarla iletişimi ve iş birliğini geliştirmek.

22 sene önce toplumdan gönüllülerin destekleriyle kurulduk.

Geleceğimiz çocukların ve gençlerin parçalanmış aile, sokak, bağımlılık gibi çıkmaz sokağından çıkmalarını, onlara temiz bir yatak, sıcak bir çorba, okul, meslek kursu olmayı istedik.

Sokaklardan köprü altlarına, terk edilmiş evlerden izbe kuytulara, elimizi uzattık. Yüzlerce çocuk ve genci maddeden arındırdık, okuttuk, meslek kurslarına yönlendirdik, işe yerleştirdik, evlendirdik. 

İnanıyoruz ki, çocuk ve gençlere fırsat verildiğinde, etiketlenmediklerinde, çabalarını desteklediğimizde hayata sımsıkı bağlarla tutunup hem kendilerine hem çevrelerine hem de ülkemize faydalı gençlere dönüşüyorlar.

Çocuklarımız ve gençlerimiz bizi, sizi bekliyor.

Değerlerimiz

Umut Çocukları Derneği olarak, dil, din, ırk, cinsiyet gözetmeksizin ihtiyaç sahiplerine yardım eder ve yardım sever ile ihtiyaç sahibi arasında güvenli bir bağ oluşturur.

Derneğimize başvuran, yurdumuzda yaşayan gençlerimizin gelişimlerinin sorumluluğunu almaları ve hayatta karşılaşacakları zorlukları özgüvenle çözebileceklerini onlara aşılar ve yüreklendiririz.

Umut Çocukları Derneği’nin yönetim kurulunun herhangi bir siyasi görüşe yakınlığı yoktur, olası yakınlıklar asla derneğe yansıtılamaz. Herhangi bir dini, siyasi faaliyet ile derneğin ismi yan yana gelemez.

Umut Çocukları Derneği İlk Adım İstasyonu’nda yaşayan gençlerin izni olmaksızın, fotoğrafları, videoları çekilemez, bu basına ya da sosyal medyaya aktarılamaz. Önceliğimiz empati kurmaktır.

Bağışlarınızı denetleyebilir, kimlere ne şekilde fayda sağladığınızı izleyebilirsiniz. Şeffaflık ilkemizdir.

Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şahin Anlattı:

1980 yılında Kocaeli’nin Hereke ilçesinde doğdum. Ailem işsizlik sebebiyle Güneydoğu’dan göç etmişti. İlkokul yıllarında aile ekonomisine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde çalışmaya başladım. Babamın işten çıkarılmasının ardından, aile içindeki sorunlar büyüdü, türlü olumsuzluklar sebebiyle evden kaçtım.

Hereke İstasyonu’ndan İstanbul’a ve sokaklara açılan bir trenle 14 yıl sokaklarda kaldım. Çeşitli maddeler kullandım, sokaklarda, terk edilmiş evlerde yaşadım. 18 yaşına kadar Sosyal Hizmetler bünyesindeydim. 18 yaşımdan sonra sokaktan başka gidecek yerim yoktu. Madde günlük rutin bir hal aldı. Kimi zaman karnımı doyurmak, kimi zaman arkadaşlarımla ısınmak için suç işledim. Sokak ve suç iç içeydi, ama sokakta ve kimsesizseniz suçtan başka yolunuz yoktur. Yemek yemek için, soğuğu unutmak için madde bulmak için suç işlemek zorundasınızdır. Herkesin sıradan hayatta buzdolabının kapağını açarak ulaştıkları, demir parmaklıkları üstünüze kilitleyebilir. Öyle de oldu. Sokağın diğer adımı cezaeviydi, orada bir süre kaldım. Sonrasında yine ailemle, sokaktaki arkadaşlarımla hayatıma devam ediyordum.

Sokaktayken yanıma bir gazeteci geldi ve ATV’de yayınlanan Siyaset Meydanı programına Türkiye’nin geleceği adlı bölüme konuk olmamı istedi. Programa katıldım, sokağı ve hayat hikayemi anlattım. O gecenin ardından hayatım değişmeye başladı. İnsanlar bana el uzattı, maddeyi bıraktım, kurslara başladım. Umut Çocukları Derneği’nde kalmaya başladım ve akran ağabeylik yaptım. Fotoğrafçılığı çok sevdim, türlü kurum ve kuruluşlarda foto muhabirliği yaptım. Askerliğimi yaptım ve sokak yaşayanlarına fayda sağlamak amacıyla Sokak Kedisi Dergisi’ni kurdum. Dergide yazdım, fotoğraf çektim, sokağın tüm yüzlerini insanlara tanıtmaya çalıştım. 2009 yılında Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı oldum.  Kendim gibi sokakta olan ve sokağa giden yolda çaresizlik içinde olan ailelere yardım etmek için yüzlerce proje gerçekleştirdim. Yurt dışında ve Türkiye’deki üniversiteler ve kurumlarda madde bağımlılığı ve sokak ile ilgili seminerler gerçekleştirdim.

Evliyim, bir kız ve bir erkek çocuğu babasıyım. Umut Çocukları Derneği’nin, Türkiye’deki tek 18 yaş üstü gençlerin barınabildikleri, yemek yiyebildikleri, temiz bir yatakta uyudukları ve meslek kurslarına gittikleri ve işe yerleştirildikleri derneğin yönetim kurulu başkanıyım.

Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şahin
Temmuz 25, 2019